Barista Trainingen. Welke training is geschikt voor jou?

Je kunt bij ons de volledige SCAE Barista Module volgen. Maar bij welke Barista Training moet je nu beginnen? Dat zullen we hier uitleggen, zodat je precies de Barista Trainingen kunt kiezen die het beste bij jou past en je instapt op het juiste niveau.

SCAE is de afkorting voor Specialty Coffee Association of Europe. De SCAE Module bestaat uit drie niveau’s: Foundation, Intermediate en Professional. Per niveau krijg je een certificaat en aantal punten (bij het behalen van het examen natuurlijk). Als je meerdere modules volgt, kun je genoeg punten verzamelen voor een officieel Coffee Diploma.

Een korte overview:

Foundation is dé basis van de barista trainingen. Hier behandelen we de basis van het baristavak. Er is geen ervaring vereist voor deze training. Misschien denk je, dat weet ik allemaal al, maar let op! Tijdens deze training leer je de parameters van een espresso, de basis van het afstellen van de molen binnen die parameters en leer je de basis van onder-en overextracties. Je leert ook de opschuimtechniek die je nodig hebt voor perfect schuim en die nodig is voor het schenken van latte art. Het vormt dus echt de basis voor je als barista en vrijwel iedereen doorloopt deze training als eerste, omdat je er altijd weer op terugkomt wanneer je verder komt in het vak!

Intermediate is de gevorderden training en is geschikt voor deelnemers die al ervaring hebben als barista. Het is het vervolg op de Foundation training en de skills die je daar hebt geleerd. Melktechnieken, waaronder latte art en koffiedranken, maar ook een verdieping op het afstellen van de molen en smaak komen aan bod tijdens deze training. Je mag zogezegd als barista instromen bij deze training en Foundation overslaan, mits je de skills vaardig bent die je leert bij Foundation.

Professional is zoals het woord al zegt, om professioneel barista te worden. Je hebt naast genoeg ervaring ook je Intermediate certificaat nodig om deze training te kunnen volgen. Het is een meer wetenschappelijke benadering van de koffie en daarnaast gaat het bijvoorbeeld over managen van een koffiezaak en koffiesoorten . We gaan diep in op smaak, het meten van smaak en op het optimaal afstellen van de molen voor de koffie die je gebruikt. En natuurlijk melkdranken en latte art weer aan bod.

Uitgebreide informatie per training vind je hieronder op deze pagina en in de webshop onder het kopje trainingen.

SCAE Barista Foundation

De SCAE Foundation training bestaat uit een cursusdag en twee weken later een examen à 1 uur. Tijdens deze training leren we u de basistechnieken voor het bereiden van een espresso en het opschuimen van melk. We behandelen verschillende basisaspecten zowel in theorie als in de praktijk.

De theorie omvat onderwerpen:

  • Introductie koffie export en import
  • Introductie van de koffiebes en groeiproces
  • De parameters van espresso
  • Melk: bestanddelen en structuur

In de praktijk gaan we in op onderwerpen:

  • Afstellen van de molen
  • Techniek van het maken van een goede espresso
  • Melk opschuimen en schenken voor een goede cappuccino.
  • de basistechnieken, zoals tampen en levelen
  • de parameters van espresso, de smaakbalans en het mondgevoel
  • het proeven van extracties van espresso en soorten melk
  • de hygiëne

Kosten
SCAE-leden: € 295,- pp excl. btw
Niet SCAE-leden: € 295,- pp excl.btw

Trainingslokatie
Binderskampweg 29 – unit 36a
6545 CA Nijmegen


SCAE Barista Intermediate

De SCAE Intermediate training bestaat uit een cursusdag en twee weken later een examen à 1.5 uur. Tijdens deze training gaan we diep in op de smaak van koffie en de invloed van apparatuur, techniek en andere factoren. We behandelen verschillende aspecten zowel in theorie als in de praktijk.

De theorie omvat onderwerpen:

  • De koffiebes, verwerkingsmethodes, waarderen van koffie
  • De koffiesoorten, verwerkingsmethoden en landen
  • De invloed van de espressomachine en molen op de koffie
  • Het branden en verpakken
  • De parameters van espresso, smaakbalans en mondgevoel
  • De basis van onder- en overextractie

In de praktijk gaan we in op onderwerpen:

  • Verfijnd afstellen van de molen
  • De techniek van het maken van een goede espresso
  • Leren proeven van onder- en overextractie, en smaaktonen van espresso
  • Het leren proeven van koffie door middel van cupping
  • Verder in gaan op smaak en textuur van espresso
  • Schenken van latte art

Kosten
SCAE-leden: € 365,- pp excl btw
Niet SCAE-leden: € 435,- pp excl btw

Trainingslokatie
Binderskampweg 29 – unit 36a
6545 CA Nijmegen


SCAE Barista Professional

De SCAE Professional training bestaat uit twee cursusdag en twee weken later een examen à 2 uur. Tijdens deze training gaan we diep in op de smaak van koffie en de invloed van apparatuur, techniek en andere factoren. We behandelen verschillende aspecten zowel in theorie als in de praktijk.

De theorie omvat onderwerpen:

  • Origine
  • Variëteit
  • Verwerkingsproces
  • Branden
  • Decafé
  • Espressobar
  • refractometer

In de praktijk gaan we in op onderwerpen:

  • Latte art
  • Espresso
  • Smaakprofielen
  • Refractometer

Kosten
SCAE-leden: € 720,- pp excl btw
Niet SCAE-leden: € 795,- pp excl btw

Trainingslokatie
Binderskampweg 29 – unit 36a
6545 CA Nijmegen


Latte Art Training

Eén van de skills die niet mag ontbreken wanneer je barista bent is het schenken van Latte Art. Dit is het schenken van figuurtjes met melkschuim in de espresso. Een koffie moet vooral lekker zijn, maar het is ook belangrijk dat een koffie er lekker uitziet!

Tijdens deze Latte Art-training behandelen we de structuur en bestanddelen van melk en de keuze van de melkkan. Vervolgens gaan we aan de slag met het schenken van de figuren: hartjes, appels en rosetta’s en tulpen.

Een vereiste voor deze training is dat je een basis barista training hebt gevolgd en/of al werkt als barista en het opschuimen al goed gaat.

Kosten
Duur: ochtend (3 uur)
Kosten: € 99,- pp excl btw

Trainingslokatie Binderskampweg 29 – unit 36a 6545 CA Nijmegen

Complete Barista Opleiding

De Complete BARISTA opleiding is een uniek trainingsprogramma voor cursisten die kiezen om werk te maken van hun (toekomstige) carrière als barista.

Je doorloopt een compleet pakket aan trainingen, leert samen met andere barista’s en wordt onderdeel van onze ‘cocoon’.

Het tempo waarin je de verschillende trainingen kunt volgen bepaal je zelf. Je kiest bij aanmelding voor de startdatum, de overige trainingen plannen we samen met jou in.

De complete Barista opleiding bestaat uit:

1. Volledige SCAE Barista Module: 4 SCAE barista – trainingsdagen

  • 1 dag SCAE Foundation (incl. certificaat)
  • 1 dag SCAE Intermediate (incl. certificaat)
  • 2 dagen SCAE Professional (incl. certificaat)

2. Smaak-Training (3 uur)

  • Je leert koffie proeven en (h)erkennen.
  • Je leert de smaak nauwkeurig te bepalen en beschrijven.
  • Je leert professioneel ‘cuppen’ zoals op wedstrijden.
  • Je krijgt van ons heerlijke koffie mee naar huis.

3. Slow Coffee-Training (3 uur)

  • Je leert alles over het bereiden van de perfecte filterkoffies.
  • Je leert over de verschillende zetmethodes en hun smaakprofielen.
  • Je leer welke tools nodig zijn.
  • Je leert welke koffies het meest geschikt zijn voor slow coffee.
  • Je leert filterkoffies waarderen op smaak.
  • Je krijgt van ons een compleet startpakket voor Slow Coffee mee naar huis bestaande uit een zak mooie filterkoffie, filterhouder èn filters!

4. Latte Art Trainingen (3 uur per training)

  • Je leert opschuim -en schenktechniek verfijnen.
  • Je leert de basisfiguren ‘harten’ en ‘rosetta’s’ schenken.
  • Als bonus leer je na het het beheersen van de basisfiguren nog ‘de tulp’ of ‘de zwaan’.

En verder krijg je….

• heerlijke lunch inclusief drankjes op alle SCAE trainingsdagen;
• alle trainingsdagen dranken en snacks;
• hand-outs van de trainingen;
• trainingsmateriaal zoals koffie en melk;
• officiële internationaal erkende SCAE certificaten ná behalen van de examens;
• trainingen gegeven door top-barista’s;
• SCAE trainingen volgen in je eigen tempo en in overleg;
• kleine groepen van max 6 personen per trainer;
• koffie-virus;)

Tijden startdagen: 10.00 uur tot 17.00 uur

Kosten
SCAE-leden: € 1695,- pp excl btw
Niet SCAE-leden: € 1840, pp excl btw

Trainingslokatie Binderskampweg 29 – unit 36a 6545 CA Nijmegen

Inschrijf formulier

Schrijf je in voor een van onze trainingen via ons inschrijf formulier onder vermelding van je: naam, factuuradres en de trainingsdatum.

Pin It on Pinterest